Η διαφάνεια, η απόδοση δικαιοσύνης και ο τερματισμός της διαφθοράς, ήταν η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για τα “χρυσά διαβατήρια”, παρουσία του Επιτρόπου Ρέιντερς.
Συγκεκριμένα, τοποθετούμενος εκ μέρους της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φούρλας δήλωσε ότι “συζητάμε ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο θα πρέπει να κάνουμε ορισμένες παραδοχές. Το πρόγραμμα είχε τις αδυναμίες του, τις οποίες κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν και θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, να απολογηθούν και να πληρώσουν το τίμημα”. Την ίδια ώρα, όπως υπέδειξε, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι αυτό το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από κάποιες χώρες, όπως την Κύπρο, ως απάντηση στην οικονομική κρίση. «Μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος το 2013 έγινε το πειραματόζωο της Ευρώπης με την επιβολή του κουρέματος καταθέσεων, για πρώτη και τελευταία φορά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια”, ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι “η Κύπρος έχει τερματίσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρόγραμμα μετά τη διαπίστωση ότι έτυχε εκμετάλλευσης από επιτήδειους, ενδεχομένως και οργανωμένο κύκλωμα. Επαναλαμβάνω, οι ευθύνες υπάρχουν είναι εδώ και πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς που τους αναλογούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτό που δεν δέχομαι είναι η προσπάθεια κάποιων εσκεμμένα για στοχοποίηση της Κύπρου και του λαού της σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε στην πατρίδα μου λόγω της τουρκικής επιθετικότητας για την οποία κάποιοι εδώ δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία”, ανέφερε.
“Στόχος μας εδώ πρέπει να είναι να κτυπήσουμε τη διαφθορά, όσους εμπλέκονται σε αυτήν και όσους έχουν παρανομήσει κι όχι να εξευτελίσουμε έναν ολόκληρο λαό, ο οποίος δίνει αυτή τη στιγμή μάχη επιβίωσης. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, κατέληξε.
Εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ευρωβουλευτής Eero Heinaluoma δήλωσε, “μια νέα ολομέλεια, μια νέα συζήτηση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τα φορολογικά σκάνδαλα, αυτή είναι πραγματικά μια πολύ κακή τάση και ταυτόχρονα οι ψηφοφόροι μας μάς ζητούν ένα πράγμα, πιο δίκαια φορολογικά καθεστώτα όπου όλοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους και μια κοινωνία όπου τα χρήματα η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος προσγείωσης των εγκληματιών στην Ευρώπη”.
Η έρευνα για τις χρυσές θεωρήσεις, “δείχνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσελκύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ για επένδυση τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στα προγράμματα χρυσών θεωρήσεων. Οι επενδύσεις είναι σημαντικές, αλλά και οι αξίες μας, σήμερα ακόμη περισσότερο από ποτέ. Οι διαρροές στην Κύπρο και τα ονόματα που αποκαλύπτουν, είναι η συζήτηση. Με αρκετά χρήματα μπορείτε να αγοράσετε παράνομη είσοδο στην ΕΕ και να δωροδοκήσετε πολιτικούς στην Κύπρο που φαίνονται ευτυχείς να το διευκολύνουν. Είναι ντροπή για ολόκληρη την ΕΕ. Η αντίθεση και η αδιαφορία απέναντι στα φλεγόμενα στρατόπεδα προσφύγων στη Μόρια δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Συμφωνώ με την Κομισιον ότι αυτό φαίνεται να δημιουργεί κινδύνους για την Ένωση, οπότε πρέπει να τελειώσει, αυτή η συνήθεια”, τόνισε.
“Σε μια ισότιμη Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για προγράμματα χρυσών θεωρήσεων, τα διαβατήρια της ΕΕ και οι θεωρήσεις δεν αποτελούν εμπόρευμα. Επομένως, Προεδρία του Συμβουλίου, κύριε Επίτροπε, σας παρακαλώ, επικεντρώστε τις πράξεις σας, ας απαγορεύσουμε εντελώς αυτά τα προγράμματα, ας κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο και ασφαλές μέρος για τους απλούς ανθρώπους, όχι για τους εγκληματίες”, κατέληξε.
Eκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, τοποθετήθηκε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου και δήλωσε ότι “η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ήταν από την αρχή πολύ επιφυλακτική γύρω από αυτά τα προγράμματα, κυρίως λόγω των ανησυχιών της για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, από τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή”.
Όπως σημείωσε, “η ομάδα μας τονίζει ότι αυτά τα προγράμματα, ιδιαίτερα όταν δεν εμπεριέχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τη διοχέτευση πόρων για κοινωνική ανάπτυξη, ευνοώντας πλούσιους και κυκλώματα και όχι τον απλό λαό των χωρών που τα εφαρμόζουν”.
“Κύριε Επίτροπε, είμαι Ευρωβουλευτής της Κύπρου και νιώθω διπλό το χρέος να τονίσω την ανάγκη να σταματήσουν όλα αυτά τα προγράμματα που έχουν μετατραπεί σε νοσηρές εστίες διαφθοράς και διαπλοκής για κυκλώματα που εμπορεύονται την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Ή, ακόμα, για προγράμματα που καθίστανται δίοδος προς την ΕΕ για απατεώνες από διάφορα μέρη του κόσμου”, ανέφερε.
“Εκπροσωπώντας τον λαό, τους απλούς πολίτες της Κύπρου, που ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε ξέρουν για αυτά τα πράγματα και είναι άδικο να στοχοποιηθούν, παραδεχόμενος, όμως, ότι το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοοτήτων στην Κύπρο, προκάλεσε στο νησί μου τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα με τον τρόπο που το μετέτρεψε και το χειρίστηκε η Κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία, δυστυχώς, δεν εισάκουσε τις εισηγήσεις της Κομισιόν, για να επιφέρει τις σωστές αλλαγές. Μεταφέρω την καθολική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας να υπάρξει διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια”, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ